11 maart 2011

IJsrecept

Aan het einde van de show Freezing Physics wordt aan de leerlingen een bekertje ijs overhandigd, dat tijdens de show gemaakt is.

(voor 30 personen)

Benodigdheden:

1 L melk
0,5 L slagroom
125 mL eigeel
300 g suiker
20 g vanillesuiker
1 grote pan of kom
1 stamper of iets dergelijks

10 uur in de vriezer
of
5 L vloeibare stikstof

Instructies:
Giet de melk, slagroom en eigeel in een pan of kom. Meng dit vervolgens tot het een egale kleur heeft. Voeg al roerend de vanillesuiker en gewone suiker toe, tot alle suiker is opgelost.

Met vloeibaar stikstof:
Schenk de stikstof per ongeveer 0,5 liter bij het mengsel. Meng/stamp de stikstof door het mengel heen zodat er geen bevroren plak ontstaat. Schenk weer bij zodra de stikstof verdampt is en herhaal dit totdat het geheel een mooie stevige stuctuur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

In de vriezer:
Zet het mengsel in de vriezer. Roer goed om elke 30-60 minuten. Dit voorkomt dat het bevriest als een baksteen en maakt het ijs luchtig.