26 maart 2018

Freezing Physics

Freezing Physics is een show gemaakt voor middelbare scholieren waarin verschillende proeven met vloeibaar stikstof centraal staan.

Met de show hopen wij een bewondering voor de natuurwetenschappen op te wekken bij de leerlingen. Daarnaast willen we met de proeven ook een intuïtie voor wetenschap en de wetenschappelijke methode creëren bij leerlingen. De show is indrukwekkend en ook interessant voor de scholier die nog niet alles begrijpt, omdat de proeven heel spectaculair zijn.

Wij kiezen er bewust voor om alle shows te laten opvoeren door voornamelijk bètastudenten. Studenten staan namelijk dichtbij de leerlingen, omdat zij zelf nog maar kort geleden in de schoolbanken hebben gezeten. Daarnaast zijn dit allemaal mensen die zelf kort geleden hebben besloten natuurwetenschappen te gaan studeren. Dit betekent dat zij nog bijzonder enthousiast voor hun nieuwe vakgebied zijn. De show is een goede mogelijkheid voor de studenten om dit enthousiasme over te brengen op de leerlingen. Dit geeft de studenten ook de mogelijkheid om het stereotype van de ‘gestoorde professor’ te doorbreken.

De show is op te delen in vijf delen:

-196°C

Tijdens de show doen wij meerdere proeven met vloeibaar stikstof, maar wat niet iedereen beseft is dat vloeibaar stikstof belachelijk koud is. Het is maar liefst 196 graden onder nul! Toch is het relatief veilig om mee te werken. Hoe het precies zit leggen wij in dit deel uit.

Extreme volume verandering

De extreem lage temperatuur is niet het enige interessante aan vloeibaar stikstof. Bij verdamping zet het maar liefst 750 keer uit. Daarnaast krimpt een ballon ook tot een kleine pannenkoek wanneer je het afkoelt. Dit maakt het vervoeren van vloeibaar stikstof vrij lastig, maar dit levert wel een aantal spectaculaire proeven op!

Gassen in de lucht

Uiteraard zitten er naast stikstof nog meer interessante gassen in de lucht. Dit kunnen wij ook bewijzen met een tweetal spectaculaire proeven.

Magnetisme en supergeleiding

Elektriciteit en magnetisme zijn waarschijnlijk de meest gevreesde onderwerpen voor iedere middelbare scholier, maar wij studenten zijn er niet bang voor. Met een simpele proef laten wij zien dat elektriciteit en magnetisme met elkaar te maken hebben. Vervolgens voeren wij een soortgelijke proef uit met een supergeleider waarin de weerstand 0 is. Dit heeft verrassende gevolgen!

Materiaaleigenschappen bij extreme kou

Aan het einde van een show over vloeibare stikstof met moeilijke natuurkunde is er natuurlijk niets leuker dan willekeurige dingen in de stikstof doen. Maar als natuurkundige kan je niet zomaar wat doen. Je moet wel goed observeren wat er gebeurt.

IJskoude verrassing
Na zo een lange natuurkunde show is er niets leuker dan een ijskoude traktatie die bereid is met vloeibare stikstof.